LOMMELSE KANAALPAADJES BEDREIGD ?

Elke biker uit de regio, maar ook ver daarbuiten, kent ze wel: de Lommelse kanaalpaadjes.

In totaal 30 km aan heerlijk slingerende en golvende singletracks langs beide kanten van het kanaal Bocholt-Herentals, waarvan 26 km in de gemeente Lommel. Ongeveer 8 km zijn opgenomen in een mtb-route.

Waar liggen deze paadjes?

In Lommel ligt een vrij onbekend natuurgebied, “Op ’t Stort”. Het is iets groter dan 150 hectare, maar heeft een atypische vorm: het is 12 km lang en ligt langs weerszijden van het kanaal Bocholt-Herentals met een breedte variërend tussen 100 en 200 meter.

Het bestaat uit de beboste uitgravingen van het kanaal die over die breedte “gestort” werden. Je vindt een mooie beschrijving op de website van het Agentschap Natuur & Bos.

Het overgrote deel van de paadjes in deze strook ontstonden in het verleden door motorcrossers, later werden ze verfijnd, uitgebreid en onderhouden door mountainbikers. Dit in tegenstelling tot wat in de link vermeld staat als dat ze zouden gemaakt zijn door wandelaars. Dat geldt deels wel in de buurt van Lommel-Heuvel waar de wijk grenst aan deze strook, maar het overgrote deel ligt in verlaten gebieden. De vorm van de paadjes, slingerend en op en af om de hoogteverschillen optimaal te gebruiken is dan ook typisch voor mountainbike-paadjes.

In de tekst van ANB wordt dit gebied omschreven als “Hotspot voor Recreatie”. Dat klopt, maar men noemt dit beter een “Hotspot voor Mountainbike”. Men komt op die paadjes uiterst zelden een wandelaar tegen, maar mountainbikers des te meer.

To the point:

Voor dit gebied is nu een toegankelijkheidsregeling gemaakt, die tot 29 mei in publieke consultatie is. ALLE paadjes (op één kort traject na) zijn ingekleurd als “enkel toegankelijk voor wandelaars“.

Dit is iets wat we niet kunnen aanvaarden en geen enkele steek houdt. Onderschrijf daarom voor 26 mei ons bezwaarschrift. Je vindt het onder de volgende knoppen:

Nog beter is om zelf een bezwaarschrift in te dienen, want dat telt zwaarder. Hieronder vind je een aanpasbaar exemplaar.

Als je dit doet, laat ons dat dan weten door ook, via de knop “Onderschrijf ons bezwaarschrift”, ons bezwaarschrift te onderschrijven; er is een speciale optie voorzien om dit te melden.

Overweeg ook even of je ons niet zou steunen door (opnieuw) lid te worden. Dat kan vanaf €6 per jaar.