[9 december 2023]

Het is lang stil geweest bij dit project, maar dat was enkel omdat er veel werk verzet is achter de schermen. Sinds midden vorig jaar is er op veel fronten onderhandeld en er komt een echt trailcenter op de terril van As.

Het project is goedgekeurd door de diverse partners en de officiƫle opening zal voor het voorjaar 2024 zijn. Er wordt geprobeerd om de noodzakelijke klim aan de achterkant van de terril nog voor nieuwjaar aan te leggen.

Sport Vlaanderen gaat de pijlen hangen, terwijl Natuur en Bos budget voorziet voor de klim die aan de achterzijde van de terril komt.

De vzw Genkertrails, die begin dit jaar opgericht werd onder impuls van Frederik Engels van MBFv, heeft een toertocht gerealiseerd waarop ANB en Sport Vlaanderen samen aanwezig waren en uitleg gaven over de toekomst van de MTB-sport in de streek. Vanuit Genkertrails gaan we meer betrokken worden in Limburg om andere projecten te verwezenlijken en het aanbod van trails aantrekkelijker te maken. Dat is een goede stap voor de toekomst.


[1 april 2022]

MBF Vlaanderen is samen met locale trailbuilders aan de slag gegaan in het Thorpark in As voor de aanleg en de opwaardering van de bestaande routes tot een trailpark. Deze trails komen er in samenwerking met Sport Vlaanderen, Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Nationaal Park Hoge Kempen, Gemeente As en Stad Genk. De samenwerking met Sport Vlaanderen en de lokale ANB-mensen verloopt zeer goed en de eerste resultaten zijn ondertussen al op het terrein te zien.

Een zicht op de werken (c) Frederik Engels

Tegelijkertijd is er ook een deel afgezet met draad waar we niet mogen fietsen. Het is super belangrijk dat de community zich bewust is dat er een gegronde reden is voor deze draad. Jammer genoeg zijn er al een aantal inbreuken vastgesteld en is de draad al meermaals doorgeknipt.

Dit brengt het hele project in het gevaar!

Sport Vlaanderen, ANB en MBF Vlaanderen willen veilige trails aanbieden. Enkel als we trails bouwen volgens de regels van de kunst kunnen we op goodwill en steun rekenen van onze partners. Illegaal gebouwde drops en aanpassingen zijn dus uit den boze en zullen verwijderd worden door onze medewerkers.

Enjoy your new trails, more trails to follow!

Recente activiteiten

Dinsdag 19/4 hebben in Genk enkele trailbuilders van MBF Vlaanderen samen met Sport Vlaanderen gereden op de trails en is eruit gekomen welke dat blijven en welke weg moeten . De donderdag erna zijn ze samen met ANB gaan kijken om de klim aan te passen omdat er geen budget meer is om een nieuwe aan te leggen, wat ze normaal gingen doen aan de achterkant. Momenteel is er geen klim die voor iedereen toegankelijk is.

Een probleem hierbij is dat de draad die ANB had gezet al verschillende malen doorgeknipt is. Mensen maken eigen lijnen wat niet de bedoeling is. Mogelijks is dit het gevolg van het feit dat er op andere plekken trails verdwijnen.

Het is belangrijk dat mensen weten dat dit alles het project verpest . De moto lijnen gaan zowiezo dicht op vraag van ANB.

Hieronder een schets van hoe de situatie momenteel is en mag.

Een beeld van de huidige plannen

Recent zijn er aanpassingswerken uitgevoerd en werd er de nieuwe klimtrail aangelegd op de terril.

Dit is de klim dat we hebben uitgezet . Zo toegankelijk mogelijk met stukken van 10 a 12 %, minder is niet echt mogelijk
Aanleg van de nieuwe klim

We houden jullie op de hoogte .

Info of vragen? Mail naar regio.limburg@mbfvlaanderen.be