[8januari 2024]

Aangezien we een route nooit als klaar aanschouwen, wordt alvast een denkpiste verder uitgewerkt. Dankzij deze mogelijke aanpassing (nog in onderhandeling) zal er opnieuw minder verharding op de route liggen EN wordt een druk punt (conflictgevoelig) vermeden. WIN-WIN!

In dit geval wordt een verlaten voetbalveld omgetoverd tot een “voedselbosje”. Naast het natuur- en voedingsaspect willen we ook inzetten op recreatie en natuureducatie. Hiervoor voorzien we een speelveld in het midden, enkele zitplekken, een speelheuvel en een locatie met educatieve panelen. Dit met een gedeelde singletrack voor de mountainbikers naast de Gete rivier.

Volg deze Link voor meer info over dit project op de website van Hoegaarden.


[10 december 2022]

Op zaterdag 10 december 2022 werd de Hoegaardse route feestelijk geopend. Onze regioverantwoordelijke Michaël was zo fier als een gieter, ondanks zijn gebroken voet.

Voor de inhuldiging werden twee fietsen aan elkaar geknoopt, toevallig een fiets van een oppositieraadslid en een schepen. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers knipte het lint door. Nico Motton van Sport Vlaanderen doet de melding dat de bewegwijzering in Hoegaarden zeer duidelijk is en dat die heel wat mountainbikers uit andere regio’s zal aantrekken”.

De route start aan de sporthal van Hoegaarden.

  • De rode lus leidt via de watermolen naar het speelbos van Rommersom, richting Outgaarden, Park van Hoegaarden richting Nerm, waar de splitsing komt met de blauwe lus richting Meldert, Babelom, Willebringen, Hoksem, Sint-Catharina Hauthem en zo weer naar Hoegaarden.
  • De blauwe lus staat garant voor de nodige hoogtemeters en snelle afdalingen. Men kan de QR code van de kaart inscannen en zo ook te weten komen waar er stopplaatsen zijn om de dorst te lessen.

De nieuwe route van Hoegaarden kan zich onderscheiden door het heuvelachtig karakter van de streek en de vele holle wegen en vult een blinde vlek op die naadloos aansluit op het routenetwerk van Sport Vlaanderen. Ook is deze route nooit “klaar” te noemen en zullen er dus nog meer uitdagende features (op termijn) toegevoegd worden. Dit zorgt voor een andere beleving met eveneens mooie vergezichten en snelle afdalingen op het menu. Aan de vele enthousiaste meldingen te vernemen is deze route nu reeds een schot in de roos!

Bekijk hieronder de tijdlijn van de realisatie van het project

In Hoegaarden zijn een groep vrijwilligers in januari 2022 begonnen met de aanleg van enkele nieuwe uitdagende trails.

Een initiatief van onze regioverantwoordelijke @Michaël Janssens in samenwerking met de lokale cx club. Michaël werkte samen met Natuur en Bos en het gemeentebestuur van Hoegaarden een toegankelijkheidsregeling uit die garant staat voor duurzame, legale én uitdagende mtb trails.

We zijn er bijna

Tijdslijn van het project

Januari 2020
Eerste contact gelegd met de gemeente Hoegaarden om een bepijlde route te creëren. 

Februari 2021
Na een dik jaar, gemeenteambtenaar aangeduid door de gemeente en eerste fysiek contact gelegd.
Eerste routevoorstel opgemaakt.

Maart 2021
Voorstel afdaling op een talud op te nemen in de route, linten gespannen om het voorstel fysiek vorm te geven

April 2021
Eerste contact met Natuurpunt.

September 2021
Aanpassing routevoorstel op aanvraag Natuurpunt

Oktober 2021
Toegankelijkheidsregeling voorstel ontvangen voor de Talud te Rommersom dankzij harde werk/lobby van de gemeente met ANB.

November 2021
Verdere aanpassingen route voorstel na opmerkingen Natuurpunt alsook bekendmaking TR voorstel Rommersom.
De Talud zal opgenomen worden, alsook de centrale laan en singletrack aan de buiten zijde van het bosje.

Januari 2022
Volledig nieuw voorstel route vanwege geen toestemming om over een aantal privé gronden om met een fiets te passeren + eerste contact met Sport Vlaanderen voor de realisatie.
Eerste effectieve werken van start gegaan door vrijwilligers

Maart 2022
Goedkeuring van Natuurpunt om een bestaand wandelpad op te nemen in de route.
Verder creatief op zoek naar zones waar ontwikkeling op de route mogelijk is.

Route getest door de local bikers – De Tamzakken

April 2022
Financiële regeling route met Sport Vlaanderen, wachtend op akkoord gemeente.

Test van de route met kinderen

Mei 2022
De samenwerkingsovereenkomst tussen Sport Vlaanderen en de gemeente Hoegaarden is ondertekend.

Juli 2022
De route werd door ANB en alle buurgemeentes goedgekeurd. De laatste afspraken voor de plaatsing van de infoborden en splitsingen werden gemaakt.

Sept 2022

In de laatste aanloop voor de plaatsing van 192 paaltjes, werd de lus te Rommersom zo goed als afgewerkt. Deze kan nu ingereden worden zodat we voor de officiële opening eventuele aanpassingen kunnen doorvoeren.

10 dec 2022

De route wordt officieel geopend, zoals je hierboven kon lezen.

Info of vragen? mail naar regio.vlaamsbrabant@mbfvlaanderen.be