Begin februari was het Natuurbeheerplan Heideterreinen stad Genk hot, want het openbaar onderzoek liep tot 10/2. In het artikel hieronder vind je nog wat achtergrond rond dit plan.

Openbaar onderzoek over het Natuurbeheersplan Genks Heide

Tot en met 10 februari liep een openbaar onderzoek over het ontwerp “Natuurbeheerplan Heideterreinen stad Genk”. Dit plan omvat 3 gebieden waarbij vooral de gebieden Opglabbeekzavel en Schemmersberg voor mountainbikers belangrijk is. In beide gebieden laat het ontwerp natuurbeheerplan geen ruimte meer voor het beoefenen van de mountainbikesport.

Daarom heeft MBF Vlaanderen een groot bezwaarschrift ingediend, waarbij we het totaal verbod op mountainbiken in de Opglabbeekzavel en Schemmersberg aankaarten.

Om onze argumentatie kracht bij te zetten was het belangrijk dat zoveel mogelijk individuele personen een vergelijkbaar bezwaarschrift indienden. Meer dan 150 personen hebben dat ook gedaan, waardoor deze actie een groot succes werd.

Daarnaast hebben een aantal mensen ons ook financieel ondersteund, wat zeer welkom is voor een beginnende vereniging.

Een laagdrempelige beschrijving van de plannen vind je op https://www.genk.be/trots-op-onze-heide Ter informatie kan je hier ons MBF Vlaanderen bezwaar vinden.

We wachten nog steeds op antwoord op ons bezwaarschrift, maar ondertussen zijn er wel al verbodsbordjes verschenen op de Opglabeekzavel. Navraag bij ANB leverde als antwoord dat dit een bewarende maatregel is in afwachting van een beslissing.

Wij wachten op de officiƫle communicatie over ons bezwaarschrift, maar daarvoor heeft stad Genk wettelijk gezien veel tijd.

In mei 2022 heeft onze lokale medewerker een mail gekregen van het studiebureau dat het natuurbeheersplan opgesteld heeft. Die melde ons dat het stadsbestuur bij zijn originele visie blijft dat er in deze gebieden geen plaats is voor mountainbike. Er zijn reeds 60 km MTB-routes op Genks grondgebied en verder doe de stad veel inspanningen in het sportpark Kattevennen. Daar zou ook mee MTB-infrastructuur kunnen komen.

You win some, you lose some. Hope we win next time.