[29 november 23]

De nieuwe afdaling van de kluisberg werd deze week aangelegd. Daarmee hebben we in dit moeilijk dossier alvast toch al een realisatie geboekt.


[29 september 2023]

Op donderdag 29 september werd de laatste hand gelegd aan het uitzetten van de nieuwe afdaling in Kluisbergen. In de loop van de komende weken wordt de track aangelegd.

Dankzij de constructieve houding van Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos en de Gemeente Kluisbergen zijn er toch enkele nieuwe legale offroad stroken toegankelijk in het drukke Kluisbos.

Er zijn nog 2 lopende (langere termijn) dossiers om het offroad-fietsen in het Kluisbos aantrekkelijker te maken;

  • Onlangs werd het openlucht zwembad door ANB aangekocht waardoor er in de komende jaren meer ruimte zal ontstaan voor extra (fiets) recreatie. We trachten in o.m. de zone Vogelzang een technische zone te verkrijgen. Daarnaast hadden we graag extra singletracks om de verdere ontsluiting van de bestaande MTB-route mogelijk te maken.
  • Er bestaan concrete plannen om een technische zone aan te leggen aan De Toren (Waalse kant maar eigendom van gemeente Kluisbergen). We gaan hiervoor in de komende weken trachten overleg aan te gaan met de Waalse boswachter.

Samen blijven we ijveren om onze sport in de Oost-Vlaamse natuur optimaal te kunnen beleven!


[25 februari 2023]

Op 15 november 2022 dienden we een bezwaarschrift in over de nieuwe toegankelijkheidsregeling voor de Kluisberg; de inhoud van dit bezwaarschrift kan je nalezen op deze link. Naar aanleiding van het plaatsen van afsluitingen langs de paden door de gemeente, vroegen wij een spoedonderhoud. Midden februari werd MBF Vlaanderen dan uitgenodigd door de regiobeheerder van ANB en vertegenwoordigers van de gemeente om over onze bezwaren en de huidige situatie te praten. Wim De Mey, regiocoördinator voor West Vlaanderen was op dat gesprek aanwezig, samen met een van onze lokale medewerkers Jean-Pierre Vandemeulebroecke.

Links boswachter Yvan, midden Malaika Stevens (hoofddeskundige milieu en duurzaamheid van Kluisbergen), rechts J-P Vandemeulebroecke

Het Kluisbos is het slachtoffer van teveel (massa-)toerisme; veel te veel wandelaars, gezinnen, kinderen en honden. Verder zijn er ook veel scoutskampen, is er scootertoerisme, zijn er crossmotoren en surly’s. Recent kwam er ook nog de traillopers-hype bij. Mountainbikers worden niet geviseerd maar zijn wel mee slachtoffer van deze overrecreatie. Men zet momenteel draad langs de bestaande wandelwegen omdat er teveel kapotgetrappeld wordt, waardoor de bodem en het reliëf erodeert.

Er zijn 3 zones in de Vlaamse kant van het Kluisbos, waarvan 1 privé, 1 bosreservaat (Europese richtlijn en studiegebied, want er is een bosraster dat vol staat met gps-trackers en ander meetapparatuur) waardoor alle recreatie in het 3e stuk geduwd wordt dat daardoor natuurlijk platgelopen en -gereden wordt.
ANB stonden wel open om alternatieven te zoeken maar je voelde dat ze gebonden waren door allerhande regelgeving en andere drukkingsgroepen. Concreet worden er meer paden gelegaliseerd; er wordt een volledig nieuwe afdaling gecreëerd waar we toffe dingen mee kunnen doen (gezien de hellingsgraad weliswaar niet geschikt voor enduro). De volledige flank van d’helle wordt afgesloten voor iedereen omdat die volledig doodgetrappeld is wat erosie-problemen veroorzaakt.

De schepen wist te vertellen dat de gemeente plannen heeft voor een technisch parcours, wat tof kan zijn, maar voorlopig zijn die plannen nog niet realiseerbaar want stuk grond waarover het gaat zit op dit moment nog in een concessie die weliswaar op middellange termijn afloopt.

Er worden ook nieuwe stukken grond aangekocht om verbinding te maken met de Koppenberg en de Kwaremont. ANB staat ervoor open om in alle nieuwe stukken onmiddellijk mountainbike mee te betrekken in opbouw.

Kort samengevat: meer dan verwachte goodwill vanuit ANB met meerdere openingen richting de toekomst, maar voorlopig weinig concreets.


[15 november 2022]

Het Kluisbos, het Muziekbos en de Hotond, ook Scherpenberg genoemd: drie bekende heuvels met bossen pal op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Wie kent ze niet?

Dankzij zijn uitdagende reliëf en bijhorende hoogtemeters is het Kluibos, het grootste bos van de Vlaamse Ardennen, samen met zijn kleinere broertjes sinds jaar en dag een trekpleister voor mountainbikers.

Aankondiging van het openbaar onderzoek

Helaas wordt mountainbike meer en meer verdreven vanuit deze aantrekkelijke omgeving door steeds striktere toegankelijkheidsregelingen.

De nu voorgestelde Toegankelijkheidsregelingen voorzien voor het eerst enkele nieuw opengestelde paden in het Vlaamse deel, maar dit lijkt ons echter bij lange na niet voldoende! Zowel in aantal trails als in techniciteit blijft dit bedroevend ondermaats.

MBF Vlaanderen heeft dan ook een aantal bezwaarschriften klaar die we tegen het einde van de periode van openbaar onderzoek, dat loopt tot 15 november, willen opsturen. Je vindt onze bezwaarschriften hieronder:

Op 15/11/22 werden de bezwaarschriften ingediend bij ANB. We wachten nu af.